Tandtråd kan være en god hjælper i den daglige tandpleje. Selvom du børster dine tænder grundigt med fluortandpasta, så kan det være umådeligt svært, hvis ikke ligefrem umuligt, at nå visse steder i munden. Her kommer tandtråden til hjælp, da den kan fjerne plak og madrester ved tandkødsranden og mellem tænderne. Bruger du tandtråd regelmæssigt kan du bidrage til at modvirke tandproblemer.
Der skelnes mellem to typer tandtråd: Flertrådet nylontråd og enkelttrådet PTFE-tandtråd. Den første type har flere strenge og kan fås med eller uden voks og med flere smage. En begrænsning ved flertrådet nylontråd er, at de kan knække eller trevle i mindre stykker. Med en enkelttrådet PTFE-tandtråd undgår du disse risici, og denne type er også lidt dyrere end nylontråd.
Hvorfor bruge tandtråd?
Grunden til at bruge tandtråd er, at det er et fornuftigt redskab til at fastholde et sundt tandkød og tænder. Ved daglig indtagelse af fødevarer er der risiko for, at der kan opstå plak på grund af bakterier. Bakterierne kan især være en udfordring at få bugt med, når det kommer til den lille trekant mellem to tænder og tandkødet samt imellem nabotænder. Kommer der for mange bakterier, så kan det føre til nedbrydning af tænderne og decideret tandkødsbetændelse, hvilket vi alle gerne vil undgå.
Med tandtråden kan du være med til at nå at rengøre flere af tandens fem sider. Det anbefales at bruge tandtråd mindst en gang om dagen som supplerende hjælp til tandbørstningen. Traditionelt kommer tandtråd i en rulle på med cirka 30 meter tråd. Der medfølger typisk en meget lille kniv eller kant, der kan afkorte tråden. Det er vigtigt at du har god tid og ikke skynder dig, når du bruger tandtråd. Du er nemlig i kontakt med et følsomt område, som kræver opmærksomhed for ikke at komme til at lave unødvendige skader.
Sådan bruger du tandtråd
Tag cirka 30-45 centimeter tandtråd og vikl størstedelen af tråden om hver sin pegefinger. Brug eventuelt dine tommelfingre som støtte, når du er i gang med de cirka 3-5 centimeter tandtråd, som du arbejder med. Tandtråden skal udspændes mellem tommel- og pegefingre, hvorefter du forsigtigt kan rense mellemrummene mellem dine tænder. Du kan desuden dreje tandtråden forsigtigt rundt om toppen af hver tand.
Hver gang du kommer til en ny tand, kan du lade mere tandtråd smutte igennem dine fingre, så du bruger et rent nyt stykke tråd. Under rensningen skal du fokusere på at have en blid fremgangsmåde, så du ikke kommer til at beskadige tandkødet. Prøv så vidt muligt at komme ind under tandkødsranden uden at være for hård. Forsøg at holde tandtråden så tæt på tanden som muligt, så den følger tandens konturer.
Føler du dig ikke så komfortabel med en lang tandtråd, findes der flossere med håndtag, som kan give dig et greb. Tandtråd skal bruges i både den nedre kæbe og overmunden. Det er vigtigt at passe på, at du ikke kommer til at slå tandtråden mod tandkødet eller forcere den ind.
Det er også en synd at anvende sytråd fra en gammel skuffe eller andre trådtyper, da disse slet ikke er beregnet til formålet. Der er større risici ved at bruge eksempelvis sytråd, da det alt for let kan beskadige tandkødet.
Mangler du vejledning i at bruge tandtråd korrekt, eller er du i tvivl om, om din metode er god nok, så kan du spørge din tandlæge til råds.
Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.