Hvad kan jeg gøre ved tandlægeskræk?

Hvad kan jeg gøre ved tandlægeskræk?

Cirka 10% af den danske befolkning lider af odontofobi bedre kendt som tandlægeskræk, og omkring 30% er nervøse eller bange for at gå til tandlæge. Ofte opstår tandlægeskræk som følge af en dårlig eller ubehagelig oplevelse hos tandlægen. Men tandlægeskræk handler i mindre grad om frygten for selve tandlægen. Det er nemlig selve undersøgelsen og frygten for smerter, der gør, at patienter med tandlægeskræk føler sig utryg og nervøse, når de sidder i tandlægestolen.

 

Hvad er tandlægeskræk?

Angsten for tandlæger eller mere specifik tandbehandlinger er tit forbundet med en smertefuld eller ubehagelig oplevelse. Ofte vil man opleve, at smerten er kraftigere, jo mere bange man er. Derfor kan det være sværere for tandlægen at få bedøvelsen til at virke. Når man er bange, kan ens tanker kører i ring, og man kan få forestillinger om situationer, som ikke er virkelige, men i stedet bunder i ens frygt. Derfor virker det nogle gange lettere at melde afbud eller udeblive fra en behandling. Men hver gang man melder afbud, fordi man er bange, bliver ens angstniveau bare højere.

 

Den onde cirkel

Tandlægeskræk resulterer ofte i, at man kommer ind i en ond cirkel.

Hvis man lider af tandlægeskræk, undgår man tit det regelmæssige tandlægebesøg og andre tandbehandlinger. Det kan medføre dårlige tænder og tandsmerter og gøre, at man føler sig flov over tænderne og deres udseende og endda helt undlader at smile i andres nærvær.

Når man ikke har været til tandlæge i lang tid, bliver man også bange for at få dårlige nyheder, som fx mange huller i tænderne eller tandkødsbetændelse, og at det kommer til at blive dyrt at få tænderne ordnet.

Derfor undgår man tandlægebesøget og bliver på den måde fanget i en ond cirkel, der bare bliver værre og værre, hvis man ikke kommer ud af den.

 

Hvad kan du selv gøre ved tandlægeskræk?

Jo mere kendskab og viden du har til en forestående behandling, jo mindre bange vil du være. Derfor er dette også vigtigt, at du får en god relation til og opbygge tillid til din tandlæge, så du kan føle dig tryg og i gode hænder.

  • Det er vigtigt, at du erkender din angst. Der er mange, som har det på samme måde, og det er ikke noget at være flov over.
  • Vælg en tandlæge, du har tillid til. Fortæl din tandlæge, hvorfor du er bange, og hvad du er bange for. Hvis du ikke har tillid til tandlægen, så skift tandlæge.
  • Forbered dig på tandlægebesøget med afspændingsøvelser, som du kan lave under behandlingen. Prøv også at lytte til noget musik, som virker afslappende på dig.
  • Mød veludhvilet op til behandlingen. Det er en god ide at vælge en tid om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen. Overvej også at tage en ven med, som kan støtte og berolige dig under behandlingen.
  • Tag til regelmæssige eftersyn hos tandlægen, så du kommer ind i en god rytme og opbygger et tillidsforhold til din tandlæge. Overhold dine aftaler, og lad være med at melde afbud i sidste øjeblik.
  • Aftal et behandlingsforløb med din tandlæge og få ham eller hende til at forklare, hvad der sker under behandlingen og spørg, hvis der er noget, du ikke forstår. Giv tegn, hvis du har brug for en pause.
  • Tal med din tandlæge om mulighederne for smertefri behandling som fx lokalbedøvelse eller fuld narkose.

 

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling