fbpx
Vælg en side

Behandling og forebyggelse af parodontose

Hos Tandlægerne Nord Smil er det dit smil og dine tænder der er i fokus

Parodontose / Tandkødsbetændelse

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet omkring tænderne. Den forårsages af bakteriebelægninger (plak) i tandkødsranden omkring tænderne. Tandsten som sidder omkring tænderne er særlig god til at huse disse bakterier, og et vigtigt led i forebyggelse og bekæmpelse af tandkødsbetændelse er derfor at få fjernet tandsten, samt at holde en god mundhygiejne. Lader man tandkødsbetændelse være ubehandlet, kan det føre til parodontose.

Hvad er parodontose?

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til at betændelsen strækker sig dybere i vævet omkring tanden og når ned til knoglen, hvorved det vil betegnes som parodontose. Parodontose er således en betændelse af tandens omgivende væv, som forårsages af bakteriebelægninger omkring tanden. Denne betændelse vil forårsage en gradvis nedbrydning af knoglen som tænderne sidder fæstet i. Det kan ramme enkelte eller flere tænder. Fremskreden parodontose vil føre til at tænderne løsner sig, evt. flytter sig og til sidst falder ud.

Hvordan opdages parodontose

Man kan ikke mærke at man har parodontose før tænderne begynder at blive løse, og på dette tidspunkt er det meget fremskredent. Derfor laver vi rutinemæssigt ved tandeftersyn en måling af dine tandkødslommer, for at tjekke om du har parodontose. Tandkødslommerne er et udtryk for hvor stor en del af knoglen omkring tanden er nedbrudt. Opdages parodontose ved tandeftersyn vil du få tid til behandling.

Behandling af parodontose

Behandlingen af parodontose vil starte med at sygdommens omfang kortlægges dels ved systematisk opmåling og registrering af tandkødslommerne og dels ved røntgenbilleder.

Herefter kan den egentlige behandling påbegyndes. Den består i en rensning af tandkødslommer og fjernelse af tandsten fra parodontose-ramte tænders rodoverflader (tandrodsrensning).

I alvorlige tilfælde af parodontose kan der være behov for et mindre kirurgisk indgreb, hvor slimhinden klappes til siden, rødderne renses og betændt væv fjernes. Dette gøres under anvendelse af lokalbedøvelse og er smertefrit. I nogle tilfælde kan der være behov for en antibiotikakur som supplerende behandling.

Bestil din tid i dag på tlf: 98 98 00 10

Bestil din tid i dag. Vi sidder klar til at besvare din henvendelse, og vi bestræber os på, at give dig en tid hurtigst muligt. Du er naturligvis også altid velkommen til, at ringe helt uforpligtende hvis du har et spørgsmål.

Odense afdelingen kan kontaktes direkte på tlf.  30 38 08 00