Bliv kontaktet af Nord Smil – Tryk her

tandlæge med mundbind viser patient et stykke papir

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Kontakt formular

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

rød tandbørste på blå baggrund

Behandling og forebyggelse af paradentose

Behandling og forebyggelse af paradentose

nærbillede af person som bliver tjekket hos tandlægen

Paradentose / Tandkødsbetændelse

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet omkring tænderne. Den forårsages af bakteriebelægninger (plak) i tandkødsranden omkring tænderne. Tandsten, som sidder omkring tænderne, er særlig god til at huse disse bakterier, og et vigtigt led i forebyggelse og bekæmpelse af tandkødsbetændelse er derfor at få fjernet tandsten, samt at holde en god mundhygiejne. Lader man tandkødsbetændelse være ubehandlet, kan det føre til paradentose.

før og efter billede efter behandling af facader

Hvad er paradentose?

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til at betændelsen strækker sig dybere i vævet omkring tanden og når ned til knoglen, hvorved det vil betegnes som paradentose. Paradentose er således en betændelse af tandens omgivende væv, som forårsages af bakteriebelægninger omkring tanden. Denne betændelse vil forårsage en gradvis nedbrydning af knoglen, som tænderne sidder fæstet i. Det kan ramme enkelte eller flere tænder. Fremskreden paradentose vil føre til at tænderne løsner sig, evt. flytter sig og til sidst falder ud.

mange blå tandbørster

Hvordan opdages paradentose

Man kan ikke mærke, at man har paradentose før tænderne begynder at blive løse, og på dette tidspunkt er det meget fremskredent. Derfor laver vi ved tandeftersyn rutinemæssigt en måling af dine tandkødslommer for at tjekke, om du har paradentose. Tandkødslommerne er et udtryk for, hvor stor en del af knoglen omkring tanden er nedbrudt. Opdages paradentose ved tandeftersyn, vil du få tid til behandling.

tandlæge vejleder patient

Behandling af paradentose

Behandlingen af paradentose vil starte med, at sygdommens omfang kortlægges dels ved systematisk opmåling og registrering af tandkødslommerne og dels ved røntgenbilleder.

Herefter kan den egentlige behandling påbegyndes. Den består i en rensning af tandkødslommer og fjernelse af tandsten fra paradentose-ramte tænders rodoverflader (tandrodsrensning).

I alvorlige tilfælde af paradentose kan der være behov for et mindre kirurgisk indgreb, hvor slimhinden klappes til siden, rødderne renses og betændt væv fjernes. Dette gøres under anvendelse af lokalbedøvelse og er smertefrit. I nogle tilfælde kan der være behov for en antibiotikakur som supplerende behandling.

Afbetaling af regning

Har du ikke pengene nu og her, så kan din behandling betales ad flere omgange. Vi samarbejder med Denti, som kan give dig et uforpligtende tilbud på en finansieringsordning.