Behandling og forebyggelse af paradentose

Tandkødsbetændelse

nærbillede af person som bliver tjekket hos tandlægen

Paradentose (også kaldet Parodontitis)

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet omkring tænderne. Den forårsages af bakteriebelægninger (plak) i tandkødsranden omkring tænderne. Tandsten, som sidder omkring tænderne, er særlig god til at huse disse bakterier, og et vigtigt led i forebyggelse og bekæmpelse af tandkødsbetændelse er derfor at få fjernet tandsten, samt at holde en god mundhygiejne. Lader man tandkødsbetændelse være ubehandlet, kan det føre til paradentose.

Hvad er paradentose?

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til at betændelsen strækker sig dybere i vævet omkring tanden og når ned til knoglen, hvorved det vil betegnes som paradentose. Paradentose er således en betændelse af tandens omgivende væv, som forårsages af bakteriebelægninger omkring tanden. Denne betændelse vil forårsage en gradvis nedbrydning af knoglen, som tænderne sidder fæstet i. Det kan ramme enkelte eller flere tænder. Fremskreden paradentose vil føre til at tænderne løsner sig, evt. flytter sig og til sidst falder ud.

tre blå tandbørster i et krus med to tænder neden for på blå baggrund
mange blå tandbørster

Hvordan opdages paradentose

Man kan ikke mærke, at man har paradentose før tænderne begynder at blive løse, og på dette tidspunkt er det meget fremskredent. Derfor laver vi ved tandeftersyn rutinemæssigt en måling af dine tandkødslommer for at tjekke, om du har det. Tandkødslommerne er et udtryk for, hvor stor en del af knoglen omkring tanden er nedbrudt. Opdages det ved tandeftersyn, vil du få tid til behandling.

Behandling af paradentose

Behandlingen vil starte med, at sygdommens omfang kortlægges dels ved systematisk opmåling og registrering af tandkødslommerne og dels ved røntgenbilleder.

Herefter kan den egentlige behandling påbegyndes. Den består i en rensning af tandkødslommer og fjernelse af tandsten fra de ramte tænders rodoverflader (tandrodsrensning).

I alvorlige tilfælde af kan der være behov for et mindre kirurgisk indgreb, hvor slimhinden klappes til siden, rødderne renses og betændt væv fjernes. Dette gøres under anvendelse af lokalbedøvelse og er smertefrit. I nogle tilfælde kan der være behov for en antibiotikakur som supplerende behandling.

tandlæge vejleder patient

Afbetaling af regning

Har du ikke pengene nu og her, så kan din behandling betales ad flere omgange. Vi samarbejder med Denti, som kan give dig et uforpligtende tilbud på en finansieringsordning.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling