Bliv kontaktet af Nord Smil – Tryk her

tandlæge med mundbind viser patient et stykke papir

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Kontakt formular

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

hvid tandlægeklinik

Rodbehandling

Hos Tandlægerne NordSmil er det dit smil og dine tænder, der er i fokus

rodbehandling i forskellige stadier

Rodbehandling, Retrograd rodbehandling

Rodbehandling

En rodbehandling foretages, hvis der er trængt bakterier ind i tandens indre (tandnerven). Når bakterierne er trængt ind i tandnerven, kan det føre til voldsomme smerter, hvis de ikke fjernes i tide. Dog er det ikke alle, der oplever smerte lige med det samme, når bakterierne er trængt ind.

De fleste rodbehandlinger indledes med at tage et røntgenbillede, så tandlægen kan få overblik over tandens tilstand. Tandlægen kigger på, hvor meget tandsubstans der er tilbage, da det er med til at afgøre, om tanden er bevaringsværdig, eller om den skal trækkes ud. Desuden kigger tandlægen på dybden af tandens kanaler og røddernes afbøjning. I nogle tilfælde vil man også kunne se en betændelsestilstand på roden/rødderne, som i visse tilfælde kan blive til en byld i munden.

smilende kvinde. invisalign kan bruges til at rette tænder.

Det er ikke nok at prikke hul på bylden, man bliver nødt til at behandle årsagen, hvilket skyldes bakterier i tandnerven. 
En anden årsag til at få foretaget rodbehandling er, hvis tanden har fået et slag, og tandnerven er død heraf. Det vil føre til størknet blod inde i tanden, som giver tanden et blåligt skær, når man kigger på den.

Når tandlægen har vurderet at tanden skal rodbehandles for at kunne bevares, starter rodbehandlingsseancen. Først lægges bedøvelse, og herefter bores der et hul i tanden, som giver adgang til tandkanalerne. For at fjerne bakterier anvendes tynde titaniumfile, som roterer ved hjælp af en maskine. Tandlægen skyller også med forskellige væsker for at dræbe bakterierne. Når tandkanalerne er renset, fyldes tanden op med rodfyldningsmateriale. Vi anbefaler, at der sættes en krone på tanden efter 6 måneder, da undersøgelser har vist, at det forbedrer tandens levetid. Det skyldes, at tænderne bliver mere sprøde, og der er stor risiko for, at de knækker, hvis der ikke er en krone, som slutter om tanden, og på den måde holder fast om tanden.

en person får tjekket overmunden med spejl og skraber

Grunden til, at vi ønsker observationsperiode på 6 måneder, er for at sikre os, at behandlingen har været effektiv. I nogle situationer er det nødvendigt at lave en krone med det samme.

Tanden vil aldrig blive helt steril, dvs. fuldstændig bakteriefri efter en rodbehandling. Der vil være risiko for, at bakterier kan blive indkapslet i tandnervens små kanaler i rodspidsen, hvor vores instrumenter ikke kan komme til. I de fleste tilfælde medfører en effektiv behandling, at bakterierne bliver indkapslet af rodfyldningsmaterialet, og derved ikke skaber problemer fremover. Dog kan det i visse situationer forekomme, at de indkapslede bakterier får en ny vækstperiode. Risikoen herfor afhænger af betændelsestilstanden omkring roden og rodbehandlingsproceduren. Hvis der opstår en ny infektion, skal der foretages en ny rodbehandling. Denne kan foregå ortograd (gennem tandkronen), eller retrograd (gennem kæben ved at fjerne rodspidsen, hvor betændelsen sidder).

billede taget over skulderen af en tandlæge med hvide handsker. tandlægen står over en smilende kvindelig patient

Retrograd rodbehandling

En retrograd rodbehandling foretages, hvis en eksisterende rodbehandling skal laves om på grund af nytilkommet infektion. Man vil som udgangspunkt altid forsøge med ortograd rodbehandling (gennem tandkronen), men i visse situationer er det ikke muligt. Ved en retrograd rodbehandling lægges lokalbedøvelse, og tandlægen åbner op til roden igennem kæbeknoglen. Her fjernes betændelsen og 2 – 3 mm af rodspidsen, som indeholder mange små kanaler og kan være sæde til indkapslet bakterier, der fremkalder infektionen. Når rodspidsen er fjernet, laves rodfyldningen, således at der er helt lukket af til tandnerven. Det er nødvendigt at lægge sutur i tandkødet efter operationen, som opløses efter noget tid.

lommeregner og kuglepen og notesbog

Pris

Kontakt vores rare personale på telefon 98 98 00 10 (Jylland) eller 30 38 08 00 (Odense) for at få præcis vejledning og prisoverslag.

Nedenstående priser er vejledende. Dit individuelle tandsæt afgør, hvor omfattende en behandling og evt. forudgående undersøgelse, du har behov for. Ved at snakke i telefon med NordSmil kan du få et mere præcist svar.

Rodbehandling af 1. kanal: 995,00 kr.

Rodbehandling af 2. kanal: 650,00 kr.

Rodbehandling af efterfølgende kanal: 650,00 kr.

Ekstra rodskylning: 265,00 kr.

Husk! Hvis du er medlem af Sygeforsikringen “danmark” kan du få tilskud til mange behandlinger.

ung kvinde og ældre dame smiler og kigger

Pensionist eller studerende? Få rabat!

Vi giver 10% i studierabat eller pensionistrabat på frie ydelser som rodbehandlinger. Vi hjælper studerende og pensionister med den gode tandsundhed.

Husk at medbringe legitimation for at få rabat på din behandling.

 

Afbetaling af regning

Har du ikke pengene nu og her, så kan din behandling betales ad flere omgange. Vi samarbejder med Denti, som kan give dig et uforpligtende tilbud på en finansieringsordning.