fbpx
Vælg en side

Rodbehandling

Hos Tandlægerne Nord Smil er det dit smil og dine tænder der er i fokus

Rodbehandling, Retrograd rodbehandling

Rodbehandling

En rodbehandling foretages, hvis der er trængt bakterier ind i tandens indre (tandnerven). Når bakterierne er trængt ind i tandnerven, kan det føre til voldsomme smerter, hvis de ikke fjernes i tide. Dog er det ikke alle, der oplever smerte lige med det samme når bakterierne er trængt ind.

De fleste rodbehandlinger indledes med at tage et røntgenbillede, så tandlægen kan få overblik over tandens tilstand. Tandlægen kigger på, hvor meget tandsubstans der er tilbage, da det er med til at afgøre, om tanden er bevaringsværdig eller om den skal trækkes ud. Desuden kigger tandlægen på dybden af tandens kanaler og røddernes afbøjning. I nogle tilfælde vil man også kunne se en betændelsestilstand på roden/rødderne, som i visse tilfælde kan blive til en byld i munden. Det er ikke nok at prikke hul på bylden, man bliver nødt til at behandle årsagen, hvilket skyldes bakterier i tandnerven. En anden årsag til at få foretaget rodbehandling er, hvis tanden har fået et slag, og tandnerven er død heraf. Det vil føre til størknet blod inde i tanden, som giver tanden et blåligt skær, når man kigger på den.


Når tandlægen har vurderet at tanden skal rodbehandles for at kunne bevares, starter rodbehandlingsseancen. Først lægges bedøvelse, og herefter bores der et hul i tanden, som giver adgang til tandkanalerne. For at fjerne bakterier anvendes tynde titaniumfile, som roterer ved hjælp af en maskine. Tandlægen skyller også med forskellige væsker for at dræbe bakterierne. Når tandkanalerne er renset, fyldes tanden op med rodfyldningsmateriale. Vi anbefaler, at der sættes en krone på tanden efter 6 måneder, da undersøgelser har vist, at det forbedrer tandens levetid. Det skyldes, at tænderne bliver mere sprøde, og der er stor risiko for, at de knækker, hvis der ikke er en krone, som slutter om tanden, og på den måde holder fast om tanden. Grunden til, at vi ønsker observationsperiode på 6 måneder, er for at sikre os, at behandlingen har været effektiv. I nogle situationer er det nødvendigt at lave en krone med det samme.

 

Tanden vil aldrig blive helt steril, dvs. fuldstændig bakteriefri efter en rodbehandling. Der vil være risiko for, at bakterier kan blive indkapslet i tandnervens små kanaler i rodspidsen, hvor vores instrumenter ikke kan komme til. I de fleste tilfælde medfører en effektiv behandling, at bakterierne bliver indkapslet af rodfyldningsmaterialet, og derved ikke skaber problemer fremover. Dog kan det i visse situationer forekomme, at de indkapslede bakterier får en ny vækstperiode. Risikoen herfor afhænger af betændelsestilstanden omkring roden og rodbehandlingsproceduren. Hvis der opstår en ny infektion, skal der foretages en ny rodbehandling. Denne kan foregå ortograd (gennem tandkronen), eller retrograd (gennem kæben ved at fjerne rodspidsen, hvor betændelsen sidder).

Retrograd rodbehandling

En retrograd rodbehandling foretages hvis en eksisterende rodbehandling skal laves om på grund af nytilkommet infektion. Man vil som udgangspunkt altid forsøge med ortograd rodbehandling (gennem tandkronen), men i visse situationer er det ikke muligt. Ved en retrograd rodbehandling lægges lokalbedøvelse og tandlægen åbner op til roden igennem kæbeknoglen. Her fjernes betændelsen og 2 – 3 mm af rodspidsen, som indeholder mange små kanaler og kan være sæde til indkapslet bakterier, der fremkalder infektionen. Når rodspidsen er fjernet, laves rodfyldningen således at der er helt lukket af til tandnerven. Det er nødvendigt at lægge sutur i tandkødet efter operationen, det opløses efter noget tid. 

 

 

Bestil din tid i dag på tlf: 98 98 00 10

Bestil din tid i dag. Vi sidder klar til at besvare din henvendelse, og vi bestræber os på, at give dig en tid hurtigst muligt. Du er naturligvis også altid velkommen til, at ringe helt uforpligtende hvis du har et spørgsmål.

Odense afdelingen kan kontaktes direkte på tlf.  30 38 08 00