fbpx

Rodbehandling

Hos Tandlægerne Nord Smil er det dit smil og dine tænder der er i fokus

Hvorfor rodbehandling?

Den hyppigste årsager til rodbehandling er huller i tænderne som er så store, at de når ind til tandnerven. Bakterier vil herved få adgang til tandnerven og forårsage en betændelse. Dette vil oftest være ledsaget af smerter. Ved nervebetændelse vil tanden ofte være meget følsom for kulde og varme, og det kan føles som smerter fra nabotænder, øre, kæbehule og/eller hovedpine.

Hvis tandnerven er gået til grunde f.eks. på grund af et tidligere traume eller dybt hul, kan bakterier invadere det døde nervevæv og forårsage en rodspidsbetændelse. En rodspidsbetændelse kan være symptomfri eller være ledsaget af smerter eller ømhed af tanden. Hvis en rodspidsbetændelse ikke behandles eller opdages kan den udvikle sig til en smertefuld tandbyld.

Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling udføres under lokalbedøvelse og vil derfor være smertefri. Når der er sikret smertefrihed efter lokalbedøvelsen, vil tandlægen bore et hul ind til nerven. Herefter renses rodkanalerne hvor nervevævet har siddet. Således får man fjernet de bakterier og det beskadigede nervevæv. Når tandlægen vurderer at rodkanalerne er rene laves en rodfyldning af et plastisk rodfyldningsmateriale. I nogle tilfælde vil en rodbehandling strække sig over flere besøg hos tandlægen.

Efter rodbehandling

Efter rodbehandling kan der være forbigående smerter i et par dage. Smerterne kan lindres med smertestillende piller.

Der er desværre ingen garanti for at en rodbehandling altid lykkes. Udførte rodbehandling vil være succesfulde i ca. 85% af tilfældene. I de resterende tilfælde laves en ny rodbehandling eller en rodspidsamputation (se herunder).

Rodspidsamputation

Er rodspidsamputation er et mindre kirurgisk indgreb hvor man fjerner rodspidsen af tanden og forsyner den tilbageværende rodspids med en fyldning. Rodspidsamputationer udføres under lokalbedøvelse og er en smertefri behandling.

Rodspidsamputationer kan foretages hvis en rodbehandling er mislykket 1-2 gange eller hvis en rodstift fra tidligere behandling blokerer adgangen til rodkanalen.

Bestil din tid i dag på tlf: 98 98 00 10

Bestil din tid i dag. Vi sidder klar til at besvare din henvendelse, og vi bestræber os på, at give dig en tid hurtigst muligt. Du er naturligvis også altid velkommen til, at ringe hhelt uforpligtende hvis du har et spørgsmål.