Hvad skal man gøre, hvis man knækker en tand?

Hvad skal man gøre, hvis man knækker en tand?

Hvis du knækker en tand, bør du straks opsøge en tandlæge. Jo længere du venter, jo værre bliver det det. Du kan ikke selv behandle en knækket tand derhjemme. Derfor er det vigtigt, at du kontakter en tandlæge, der kan se på tandskaden og afgøre, hvilken behandling, der er nødvendig.

 

Hvad er årsagen til knækkede tænder?

Der kan være forskellige årsager til knækkede tænder, men oftest kommer skader på tænderne som et resultat af et traume. Du har måske bidt tænderne hårdt sammen eller fået slag i hovedet, som kan udløse et traume i tanden. Selv flæskesvær og nødder kan knække en tand.

Ofte vil skrøbelige og svækkende være med udsatte, og derfor vil der være større risiko for at knække disse tænder. Nogle patienter vil oplever, at deres tænder er mere skrøbelig efter en rodbehandling.

Har du nogle store huller i tænderne? Det kan nemlig også være en årsag til knækkede tænder, da hullerne ødelægger emaljen og svækker tænderne, så noget at tanden kan knække af. Hvis du oplever smerter, når tanden kommer i kontakt med fx kolde eller varme drikke, efter et større stykke af tanden er knækket af, kan det være tegn på, at nerven i tanden er skadet.

Når du tygger med en knækket tand, kan skaden bliver større. Derfor er det vigtigt, at de opsøger en tandlæge hurtigst muligt, når du knækker en tand. Skarpe kanter på knækkede tænder kan nogle gange også rive tungen, så der opstår står.

 

Hvad kan man gøre ved en knækket tand?

Skulle du være så uheldigt at knække en eller flere tænder, finder der heldigvis en række forskellige behandlingsmuligheder, så du ikke skal gå rundt med en ødelagt eller manglende tand.

Dine behandlingsmuligheder afhænger, hvor stor og alvorlig tandskaden/tandfrakturen er. Er skaden mindre og befinder sig i den ydre del af tanden, kan tandlæge ofte ordne tanden med en plastfyldning. Men er skaden større og kræver en mere omfattende behandling, vil tandlægen forsyne tanden med en krone.

Har du knækket en tand, eller har du spørgsmål til behandlingsmuligheder, kan du ringe til os på:

Jylland: 98 98 00 10

Odense: 30 38 08 00

København: 44 12 40 12

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling