fbpx
Vælg en side

Visdomstænder

Hos Tandlægerne Nord Smil er det dit smil og dine tænder der er i fokus

operativ fjernelse af visdomstænder

Amotio er en operativ fjernelse af en tand. Det er ikke kun visdomstænder, der bliver fjernet operativt, men det er oftest disse.

Inden operationen kan gå i gang, tages et røntgenbillede som viser tandens position i kæben. Det er med til at give tandlægen overblik over tandrøddernes forløb og position i forhold til nerven, som løber i kæben. Ofte vil det være nødvendigt med et panoramarøntgenbillede.

Før behandlingen kan gå i gang, lægger tandlægen lokalbedøvelse, som bedøver tanden og det omkringliggende væv. For at få overblik over tanden og området omkring, er det nødvendigt at lægge et lille snit og skubbe tandkødet til side. I nogle tilfælde bliver man nødt til at bore lidt kæbeknogle væk og dele tanden i en eller flere dele. Når tanden er fjernet, bliver tandkødet syet sammen igen med sutur, der opløser sig efter nogle uger. Hulrummet, hvor tanden har ligget vil efterhånden blive udfyldt af knogle. Dette kan dog tage flere måneder, og først efter et år, vil der være modent knogle igen.

 

Forholdsregler efter operationen

 • Mundskylning: Skyl ikke munden den dag, tanden er blevet fjernet. Såret får ikke fred til at hele, så længe du skyller munden.
 • Hold pulsen nede: undgå fysisk aktivitet. Såret skal have ro, og hvis pulsen øges, kan det begynde at bløde igen. Det er desuden en god ide at ligge med hovedet let hævet, når man sover
 • Pas på såret: Det er helt normalt, at der siver en smule blod fra såret den første dag. Det kan smage lidt af blod i munden, og det kan være rødt, når man spytter ud. Undgå at røre ved såret og sug ikke i det (brug derfor heller ikke sugerør). Man kan lægge kompres med gaze for at stoppe blødning.
 • Smertelindring: At få opereret en visdomstand ud kan give smerter efterfølgende, dog

sjældent så voldsomme, at almindelig smertestillende ikke kan dække det.

 • Hævelse: efter operationen kan kinden hæve op, og kan blive gullig/rødt/blåt misfarvet. Som følge af hævelsen kan det være svært og smertefuldt at åbne munden helt op. Smerterne og hævelsen aftager efter 3-4 dage.
 • Spis forsigtigt: Vent med at spise til bedøvelsen er væk, da du ellers risikere at tygge dig selv i kind, læbe eller tunge. Den første dag efter operationen anbefales det, at du spiser blød og kold/lunken kost. Brug modsatte side til at tygge med i de første par dage.
 • Rygning og alkohol: sugeeffekten ved rygning kan tømme såret for blodansamling, der er nødvendig for helingsprocessen. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødning.

 

Komplikationer efter operationen

 • Betændelse i såret: Kan føles som voldsomt dunkende og stærke smerter, dårlig smag i munden og dårlig ånde. Man kan blive utilpas og få feber. Hvis disse symptomer opleves, skal tandlægen kontaktes for vurdering af efterbehandling. OBS: en hvid-gul hinde er mundhulens sår, hvilket er helt normalt.
 • Efterblødning: det er helt normalt, at det sivbløder fra såret. Kommer der en regulær blødning kan du bedst stoppe det med en ren tampon (fx rent sammenrullet stykke gaze). Bid sammen herpå og hold munden lukket i en halv time.
 • Blottelse af kæbeknogle – dry socket: Efter fjernelse af visdomstand vil der hurtigt dannes en masse af størknet blod i hullet, som har en beskyttende og helende effekt. Hvis massen fjernes, bliver kæbeknoglen blottet, hvilket kan forårsage stærke smerter. Kontakt tandlægen for behandling heraf.
 • Forbigående eller permanent følelsesforstyrrelse: Hvis tandrødderne ligger meget tæt på eller ligefrem opad følenerven, er der risiko for, at denne beskadiges under fjernelse af visdomstanden. Dette vurderes ud fra røntgenbilledet, som tages inden operationen.

Symptomerne vil være følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i underlæben. Som oftest er følelsesforstyrrelserne forbigående, men der kan gå flere måneder inden fuld følelse vender tilbage. I sjældne tilfælde bliver de permanente – dette vurderes efter et år.

 

Bestil din tid i dag på tlf: 98 98 00 10

Bestil din tid i dag. Vi sidder klar til at besvare din henvendelse, og vi bestræber os på, at give dig en tid hurtigst muligt. Du er naturligvis også altid velkommen til, at ringe helt uforpligtende hvis du har et spørgsmål.

Odense afdelingen kan kontaktes direkte på tlf.  30 38 08 00