Pletter på tænderne

Pletter på tænderne

Hvad er årsagen til hvide pletter på tænderne?

Har du fået hvide pletter på én eller flere af dine tænder? Så kan der være flere årsager til det. 

Der er en række faktorer, der kan påvirke dine tænder og danne hvide pletter på tændernes overflade. Oftest vil de hvide pletter kunne ses på fortænderne. Årsagerne hertil kan være dårlig mundhygiejne, beskadigede tænder eller dental fluorose. Lad os se lidt nærmere på disse årsager.

Dårlig mundhygiejne

Du hører sikkert tit, hvor vigtig god mundhygiejne er. Hvis du i en længere periode har forsømt en god mundhygiejne, kan dette faktisk være en årsag til, at du danner hvide pletter på dine tænder. Disse pletter kaldes kridt caries. Du kender måske nogle personer, som har haft bøjle og efterfølgende har fået hvide pletter på tænderne efter endt behandlingsforløb med bøjle? Eller du har endda selv gået med bøjle og og dannet hvide pletter på dine tænder? Det skyldes, at det for nogle kan være rigtigt svært at holde tænderne rene, når de går med bøjle. Så det er vigtigt at være ekstra omhyggelig med tandbørstning og tandrensning, når man går med bøjle.

Traume på mælketænder

Hvide pletter kan også være et resultat af at have slået sin tand som barn. Hvis du som barn for eksempel falder og slår dine mælketænder, kan dette forårsage hvide pletter på tænderne. Umiddelbart er denne skade dog ikke farlig, men kan i stedet virke generende i forbindelse med selve udseendet af tænderne. I andre tilfælde kan traumet på tænderne dog være så stort, at tandlægen vælger at trække barnets tand ud for at undgå betændelse.

Dental fluorose

Dental fluorose er en såkaldt fluorforgiftning, som kommer til udtryk som hvide pletter på dine tænder. Det lyder måske lidt voldsomt, men tandsygdommen er ikke farlig og forekommer også kun meget sjældent her i Danmark.

Dental fluorose opstår, hvis man som barn har indtaget for meget fluor i sine første leveår. Derfor bør tandpasta altid opbevares utilgængeligt for mindre børn. For dig som voksen betyder det altså ikke, at du skal stoppe med at bruge fluortandpasta. Men hvis du har børn, skal du være opmærksom på mængden af flour. Selvom sygdommen ikke er farlig, kan det forstyrre dannelse af tændernes emalje og danne et hvidligt misfarvet lag på tænderne.

Kan man fjerne hvide pletter fra tænderne?

Hvis du oplever, at du har dannet hvide pletter på tænderne, er der desværre ikke så meget, du selv kan gøre for at fjerne dem. I nogle tilfælde vil tandlægen kunne udjævne tændernes farveforskel ved en tandblegning. Men der kan være stor forskel på de hvide pletter, hvorfor du bør snakke med din tandlæge omkring, hvilken behandling egner sig bedst til dig.

En anden behandling for hvide pletter på tænder er porcelænsfacader. Porcelænsfacader sættes på de eksisterende tænder for at dække pletterne og fremstår helt naturlige, så man ikke kan se, at der er tale om porcelænsfacader. Denne behandling kan dog være forbundet med mange omkostninger i forhold til en tandblegning.  

Har du hvide pletter på dine tænder, er det en god ide at opsøge din tandlæge for at finde den præcise årsag til pletterne og evt. finde en passende behandling. 

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig. 

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling