Tandpine: Brug smertestillende til at lindre gener

Tandpine: Brug smertestillende til at lindre gener

Mange danskere kommer til at opleve tandpine i varierende grader i løbet af livet. Det kan føles som helvede på jord og være en værre pestilens, som ødelægger hverdagen.

Årsager til tandpine

Tandpine kan opstå af et væld af forskellige årsager. Har du fået en tandskade, der påvirker tandens nerve, så kan du være uheldig at opleve tandpine. Et ubehandlet hul i en tand kan åbne op for, at bakterier når ind til tandbenet, som har følsomme, små nerveender. I tandkødet, rødderne og i selve tænderne kan ubehagelige infektioner også være årsag til tandpine og -smerter.

Tandrods- og tandkødsbetændelse kan også resultere i en forfærdelig tandpine. En klassiker, hvis vi er i det morbide hjørne, er fremspirende visdomstænder. Visdomstænder i frembrud kan være uvelkomne gæster, der opleves som smertefulde, idet de dukker gradvist op i munden. Det kan være svært at holde øje med små forandringer og uregelmæssigheder i tænderne, og ubehandlede tandproblemer føre til tandpine.

Tandpine i flere former

Tandpine er ikke en fast størrelse, men den opleves individuelt. Hos nogle kan tandpinen være en konstant irriterende og trættende faktor, mens den hos andre kan opleves som et forløb over flere dage med voksende gener.

Derudover kan tandpinen sidde i en eller flere tænder. Det kan være en udfordring at vurdere, hvilken tand eller tænder smerten præcist kommer fra. Uanset hvad er det en god idé at forsøge at mærke efter og være opmærksom på, hvis tandpinen bliver mere intens i bestemte situationer, for eksempel når man tygger eller spiser hårde madvarer. Ved akut tandpine opstår smerten pludseligt, og du bør henvende dig til din tandlæge hurtigst muligt for at finde årsagen.

Når du oplever tandpine, så er det et signal om, at der er noget galt med dine tænder. Derfor er det vigtigt at få undersøgt dine tænder for at kunne afhjælpe problemet hurtigst muligt. Tandpine går næppe væk af sig selv, og det kalder på en vurdering og behandling af problemet. Her er det vigtigt at rådføre sig med en tandlæge, som er ekspert på området. Tandlægen vil vejlede dig om, hvilken behandling der vil være mest gavnlig i din situation. Tandpinen kan komme og gå, så rådfør dig med en tandlæge, selv hvis der er pause mellem smerterne.

Afhjælp tandpinen

For at modvirke tandpine kan du selv gøre en indsats. Eksempelvis kan den to gange daglige tandbørstning hjælpe med at opretholde en god mundhygiejne. 

Vær ikke for hård ved dine tænder under tandbørstningen, og husk på at du bevæger dig i et følsomt territorium. Ved at troppe op til tandlægetjek og tandrensninger kan du også være en god kammerat for dine tænder.

Brug gerne tandtråd til at rense mellem tænderne og få fjernet madrester og bakterier. Har du tandpine i en bestemt del af munden eller hævet tandkød, så kan du lægge et koldt omslag med isterninger mod kinden. Et andet tip er at holde tanden væk fra varme og forsøge at undgå faste fødevarer, som kan irritere tænderne yderligere. Ved at bruge klorhexidin beregnet til mundskyl kan du desuden desinficere munden. 

Smertestillende midler mod tandpine

Har du tandpine kan smertestillende midler hjælpe nu og her, men det løser ikke årsagen til tandpinen. Generne ved tandpine kan være intense tandsmerter, som smertestillende kan lindre men langt fra kurere permanent.

Du kan købe smertestillende i håndkøb som for eksempel Ipren (indeholder ibuprofen) eller Panodil (indeholder paracetemol). Det er vigtigt, at du læser indlægssedlen grundigt og følger instruksen for den anbefalede daglige dosis. Er du gravid, ammende eller har maveproblemer, så kontakt din læge før du indtager smertelindrende præparater.

Har du akut tandpine og brug for hjælp?

Rammes du af en voldsom tandpine som lyn fra en klar himmel, så kan du få akut hjælp. Hos Tandlægerne NordSmil gør vi vores bedste for at finde en tid til dig hurtigst muligt indenfor vores åbningstider. Er du virkelig uheldig at få akut tandpine om natten eller i weekenden, så har hver region tilknyttet en tandlægevagt, som du kan kontakte.

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling