Smerter efter rodbehandling – hvad bør du gøre?

Smerter efter rodbehandling – hvad bør du gøre?

Oplever du smerter i kæben efter rodbehandling? har smerterne stået til i  1-2 dage efter behandlingen? er det ikke noget, du skal være meget bekymret over – det er ganske normalt at opleve lette, forbigående smerter efter rodbehandling. En rodbehandling er større indgreb, som kan påvirke dig en rum tid efter. Her kan du få svar på, hvordan smerter efter rodbehandlinger føles, hvad en rodbehandling egentlig er for en størrelse, og hvordan du kan afhjælpe smerten.

Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling er, som navnet angiver, en behandling, der omhandler tandens rod og er oftest teknisk krævende. Behandlingen er, som udgangspunkt en kompliceret behandling, netop fordi man arbejder med nerverne og nogle folk har så smalle rodkanaler, at tandlægen kan have svært ved at komme til med sine instrumenter. Forløbet ved en rodbehandlingen kan variere,  da det afhænger af, hvordan naturen har udviklet den enkelte persons tænder og rodkanaler.

Tandlægen kan vurdere din tand eller tænder og dernæst fastsætte, om indgrebet er nødvendigt. Selve behandlingen går ud på, at den berørte tandnerve bliver fjernet og rodkanalen renses.

Den uheldige vej mod en rodbehandling starter eksempelvis med en infektion i tandens rodkanal. Det kan også stamme fra et ubehandlet hul i tanden, hvor caries har fået muligheden for at angribe tandnerven. En anden årsag til, at det er nødvendigt med en rodbehandling er, at tanden er blevet udsat for et hårdt slag.

Rodbehandling er altså en metode til at blive fri for en bakteriefyldt nerve, hvad enten den er levende, delvist betændt eller decideret død. En rodbehandling kan være et nødvendigt trin for at undgå fremtidige smerter forbundet med rodbetændelse, rodspidsbetændelse og tandbylder.

Derudover modvirker en rodbehandling, at bakterier spreder sig videre til tandrødderne. Efter behandlingen har tanden mistet noget af sin hårdhed, og der er risiko for at tanden flækker. I nogle tilfælde kan påsættelsen af en krone hjælpe med at styrke tanden. Din tandlæge kan hjælpe med at vurdere, hvordan du bedst kan hjælpes videre.

Hvordan opleves smerter?

Efter at du har været til tandlægen for en rodbehandling, kan du opleve smerter. Det er meget almindelig at få ondt i kæben på første- og andendagen efter rodbehandlingen. Grunden til generne er, at din tandlæge har påvirket tandnerven. Med en rodbehandling renses der for bakterier tæt på og inden i tandnerven. Derfor kan du få smerter og ømhed et par dage efter.

Hvad du kan gøre for at lindre smerter

Det er som sagt almindeligt at opleve smerter de første 1-2 dage efter rodbehandlingen. Når kæben gør ondt, kan det hjælpe at tage smertestillende piller. Husk altid at læse indlægssedlen og hav respekt for den daglige dosis. Bliver du ved med at have ondt i kæben efter et par dage, så er det vigtigt at gribe telefonen og kontakte din tandlæge.

Almindelig smerte, som kan opstå efter rodbehandling, er uden de store udsving og rimelig konstant. Oplever du, at smerten er stærkt tiltagende, så bør du også få fat på tandlægen. Når din tand har modtaget en rodbehandling, er den mere sart og skrøbelig end tidligere, og der kan være risiko for overbelastning af tanden, som resulterer i, at den kan flække. Er dette tilfældet, er det også tid til at finde nummeret på din tandlæge.

Min gamle rodbehandlede tand gør ondt igen!

Ligger din rodbehandling uger, måneder eller år tilbage, kan du stadig være uheldig at få problemer. Hvis tanden ikke blev ordentlig renset efter første rodbehandling, så kan det føre til en betændelsestilstand i tanden. En anden forklaring er, at rodbehandlingen er blevet utæt. Ved at reagere hurtigst muligt kan du afhjælpe, at problemet vokser sig større. Ved et besøg hos tandlægen tages et røntgenbillede, som kan være med til at vurdere, hvorvidt du har en betændelse og eventuelle muligheder for behandling.

Har du brug for en tandlæge til udførelse af rodbehandling, vurdering og/eller røntgen, så findes Tandlægerne NordSmil i Aarhus, Aalborg, Herning, KøbenhavnOdense og Randers.

 

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling