Smerte og tandpine i visdomstænder

Smerte og tandpine i visdomstænder

Har du oplevet tandpine i forbindelse med visdomstænder, er du ikke alene. Især omkring 20-års alderen er det almindeligt, at visdomstænderne viser sig. De har ingen funktion i nutidens samfund, udover at de kan skabe gener som tandpine. Vi har alle fire visdomstænder, to i overkæben og to i underkæben, men det er individuelt, hvor mange der bryder frem.

Symptomer på tandpine i visdomstænder

  • Hævelse
  • Ømhed
  • Smerte
  • Rødme i tandkød
  • Indskrænket mundåbning
  • Synkebesvær

Hvorfor gør visdomstænder ondt?

Inden vi besvarer spørgsmålet, så er det spændende bare at komme frem til, hvorfor vi overhovedet får visdomstænder. I de mange tusinder af året mennesket har eksisteret, så gav det tidligere god mening med visdomstænder, fordi de andre tænder blev slidte, og at vi havde større kæbepartier. I dag har vi mindre kæbepartier, hvilket betyder, at der er mindre plads til visdomstænderne.

Når en visdomstand vokser delvist frem, så kan der opstå en såkaldt tandkødslomme omkring selve tanden eller mod nabotanden. Det skaber nogle forhindringer for tandbørsten, som får problemer med at rense tandkødslommen ordentligt. Med fremkomsten af en visdomstand er der også risiko for, at der går betændelse i tandkødet tæt ved den frembrudte krone. Tandkødet kan derfor blive ømt og smertefuldt, og der kan opstå hævelser i området omkring visdomstanden. Med visdomstændernes placering bagerst i munden betyder store hævelser, at det kan blive svært at lukke kæben. Derfor kan det være en god idé at forsøge at imødekomme problemer med visdomstænder, inden de opstår.

Hvordan forebygger jeg problemer med visdomstænder?

Der er ikke nogen garanteret vejledning til at undgå smerter og tandpine i forbindelse med visdomstænder. Problemerne kan vise sig på trods af god mundhygiejne og tandpleje, men det er altid værd at gøre et stykke forebyggende arbejde, der kan være med til at afværge de værste situationer.

Brug gerne tandtråd 1-2 gange om dagen i forbindelse med tandbørstningen, så tænderne  holdes rene på alle ledder og kanter. Derudover bør du vælge en tandpasta med flour. Kig også dig selv i spejlet og vær opmærksom på ændringer i dine tænder eller tegn på frembrud af visdomstænder. Ydermere vil du ved regelmæssige tandlægebesøg få tandlægens observationer at vide, og dine tænder vil få et gavnligt serviceeftersyn, netop ligesom din bil eller cykel. Ved jævnlig vedligeholdelse holder vores krop og ejendele bare bedre.

Sådan behandles uregerlige visdomstænder

Er du uheldig og oplever kraftig tandpine omkring visdomstænderne, så kan du selv gøre første skridt for at lindre smerten. Ved at bruge et mundskyllemiddel med klorhexidin på ingredienslisten kan du desinficere munden. Produktet finder du nemt i håndkøb, og der er ikke brug for recept. Fortsætter tandpinen, så skal du naturligvis skride til yderligere handling. Ved en førstegangsundersøgelse hos en tandlæge tages et røntgenbillede, som kan hjælpe med at afsløre visdomstandens status. Her kan du altså få mere viden om, hvorvidt visdomstanden er i gang med at bryde frem og/eller risikerer at påvirke nabotænderne negativt.

Når visdomstanden bør fjernes

Nogle mennesker er så heldige, at de slipper for at skulle have trukket visdomstænder ud og knap nok mærker, at de er der. I andre tilfælde kan visdomstænder være en kilde til stor smerte og besvær, hvor det bedste er at blive fri for visdomstanden eller -tænderne.

Nogle kraftige hints til, at en visdomstand bør fjernes, er, hvis du ofte oplever betændelse, hævet tandkød eller caries i visdomstanden eller omkringliggende tænder. Hvis visdomstanden også er besværlig at holde ren med almindelige ‘rengøringsremedier’ som tandbørste og tandtråd, så kan det være den bedste langsigtede løsning at blive fri for den, da den ellers vil være meget udsat for bakterier og betændelse.

Hvis visdomstanden er fuldt frembrudt og synlig i munden, så har du mulighed for at få trukket den ud. Hvis du går igennem tandpine ad flere omgange, så kan den bedste løsning være en operativ fjernelse af visdomstanden.

Har du ondt i visdomstanden, kan du kontakte Tandlægerne NordSmil. Vi har klinikker i Aarhus, Aalborg, København, Herning, Odense og Randers.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling