Sådan undgår du tandkødsbetændelse

Sådan undgår du tandkødsbetændelse

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet omkring tænderne. Når dit tandkød er betændt, bliver det hævet og kan være ømt. Desuden vil tandkødet være rødligt og have tendens til at bløde, når du børster dine tænder. Tandkød, der er sundt, vil derimod have en lyserød farve og ligge stramt omkring tænderne og bløder ikke ved tandbørstning.   

Hvordan opstår tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse opstår, når tænderne ikke børstes ordentligt. Bakterierne samler sig således på tænderne langs tandkødskanten. Disse belægninger kaldes plak, og det er vigtigt at få denne plak fjernet. Hvis den ikke fjernes, forkalker plakken og bliver til tandsten. Både plak og tandsten vil irriterer tandkødet og føre til tandkødsbetændelse.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, kan betændelsen strække sig dybere i vævet omkring tanden og når helt ned til knoglen. Dette betegnes som parodontose.

Betændelsen vil føre til en gradvis nedbrydning af knoglen, som tænderne sidder fæstet i og kan ramme både enkelte og flere tænder. I værste tilfælde vil det føre til, at tænderne løsner sig og til sidst endda falder ud. Du kan læse mere om parodontose her

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Hvis du har fået tandkødsbetændelse, vil denne typisk forsvinde inden for få dage, når du får fjernet plak og tandsten og selvfølgelig sørger for at holde dine tænder rene. Du kan ikke selv fjerne tandsten og er derfor nødt til at henvende dig til en tandlæge for at få renset dine tænder. 

Men hvor ofte skal du så lige få renset dine tænder hos tandlægen? Svaret på dette varierer, da nogle mennesker danner tandsten oftere end andre. Derfor anbefaler vi, at du børster dine tænder grundigt og regelmæssigt får lavet en tandrensning hos tandlægen. 

Hvordan undgår du tandkødsbetændelse?

Hvis du vil undgå tandkødsbetændelse og parodontose, skal du altså holde dine tænder rene. Det betyder, at du skal børste dine tænder to gange om dagen (både morgen og aften). Undersøgelser har vist, at en elektrisk tandbørste er mere effektiv end en almindelig en. Men hvis du sørger for at børste dine tænder omhyggeligt, vil du også kunne nøjes med en helt almindelig tandbørste.

Og sidst men ikke mindst, skal du selvfølgelig tage forbi din tandlæge og få foretaget en tandrensning. På den måde kan du forebygge tandkødsbetændelse og parodontose og sikrer sunde tænder og sundt tandkød.  

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling