Guiden til mundskyl

Guiden til mundskyl

Man kunne tro, at mundskyl er et mirakelmiddel, der kan hjælpe med en lang række problemer: Fra fjernelse af plak til dårlig ånde og som et godt forsvar mod bakterier. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at investere dyrt i mundskyl?

Hvad mundskyl kan hjælpe med?

  • Rensning og desinficering af mund
  • Gøre munden mere modstandsdygtig imod bakterier
  • Sårheling og heling af blister
  • Indgå som supplement til den daglige mundhygiejne, hvor tandbørstningen er det allervigtigste
  • Desinficere steder, hvor det er svært at nå med tandbørsten
  • Desinficere sår efter operationer hos tandlægen

 

Skal jeg bruge mundskyl?

Mundskyl er ikke en streng nødvendighed i din tandplejerutine. Det skal nærmere ses som en tilføjelse til den daglige tandbørstning og brug af tandtråd. Nogle bruger mundskyl til at undgå dårlig ånde, men der findes andre måder at modvirke denne gene. Du kan bruge en tungeskraber, drikke mere vand eller spise frugt som mellemmåltid for at forebygge dårlig ånde. Hvad der skyldes dårlig ånde er individuelt fra person til person. Det kan være spyt, lunger eller kost, som resulterer i en ubehagelig lugt.

Et mundskyllemiddel kan give en kortere eller længerevarende af en ren mund og god ånde, men det vil aldrig fjerne den reelle årsag til den dårlige ånde. Har du spørgsmål til mundskyl og valg af et passende produkt, så kan du snakke med din tandlæge.

3-2-1, der skylles!

Du kan bruge mundskyl efter tandbørstningen. Det er vigtigt at skylle munden godt med vand, da tandpasta og klorhexidin ikke er gode venner. Så tager du den rette mængde mundskyl, som beskrevet på emballagen, i munden uden at synke det. For at opnå bedst virkning bør du gurgle det rundt i munden i 30-60 sekunder, hvorefter du spytter ud. Det vigtigste er dog altid at læse og følge vejledningen på produktet. Det anbefales, at du holder dig fra at spise mad og skylle munden med vand til mindst 1 time efter mundskylningen.

The real hero: Klorhexidin

På markedet finder du en lang række kendte mærker som Colgate, SB12, Listerine og Zendium. I stedet for at gå efter mærket er det langt vigtigere at kigge på ingredienslisten.

Hvis du finder klorhexidin på bagsiden af et mundskyllemiddel står du med en potentiel effektiv ven, der kan hjælpe dig, især hvis du netop er færdig med en større behandling eller operation hos lægen. Klorhexidin er kendt for at bidrage til desinficering af sår, og et mundskyllemiddel med klorhexidin vil derfor være til gavn for dig. 

Klorhexidin er effektiv til desinficering, men den kan også ende med at have en skadelig virkning, hvis du anvender det i for lang tid. Det anbefales, at du maksimum bruger klorhexidin i 2-3 uger, hvis du vil undgå misfarvede tænder og en ændret smagssans. Vær derfor opmærksom på, hvor lang tid du bruger midlet.

Sig nej til mundskyllemiddel med alkohol

I nogle mundskyllemidler finder du alkohol, der bruges som konserveringsmiddel. Forsøg så vidt muligt at styre udenom disse, da alkoholen kan skabe irritation i mundens slimhinde. Tager du en snak med en tandlæge nær dig, så kan de vurdere dit problem og eventuelt hjælpe dig til valg af mundskyl.

 

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling