Undgå isninger i tænderne

Undgå isninger i tænderne

Det skal være en fornøjelse at drikke kaffe, spise vaniljeis eller nyde et glas appelsinjuice. Sådan er det desværre ikke for mange danskere, som lider af isninger i tænderne. Det er ikke usædvanligt at opleve det, men der er heldigvis muligheder for behandling.

Hvordan opleves isninger?

Isninger opleves som jag og ubehag ved indtagelse af kolde, varme og/eller syrlige væskeholdige drikke. Det er en smertefuld følelse, som man helst gerne vil af med. Det kan ramme folk i alle aldre.

Hvad skyldes isninger?

Isninger kan opstå af flere grunde, blandt andet når den inderste, meget følsomme del af tanden blottes. En anden grund er, at tandens beskyttende og isolerende lag, emaljen, er blevet nedbrudt. En tredje grund kan være, at tandkødet er blevet trukket tilbage. Bittesmå revner i tænderne, som ikke er synlig med det blotte øje, kan også være synderne. Et ubehandlet hul eller en dårlig fyldning er også mulige banditter, der giver isninger i tænderne. Der er altså et væld af mulige grunde til, at isninger opstår. Rådfør dig med en tandlæge, som kan hjælpe dig med at få styr på dine isninger.

Hvad kan du gøre for at undgå isninger?

Det bedste værn mod isninger er forebyggelse. Dette inkluderer beskyttelse af tænderne og en god mundhygiejne.

  • Tandbørstning 2x om dagen: Først og fremmest er to gange daglig tandbørstning et rigtig godt sted at starte. Det burde faktisk hedde mundbørstning, da det også er vigtigt at huske at rense tungen blidt med tandbørsten. Overdreven eller hård tandbørstning kan dog have en mere skadelig end gavnlig effekt, da det kan slide på emaljen.
  • Brug børsten rigtigt: Lav små, fine bevægelser i cirkler, når du børster tænder. Så undgår du at irritere dit tandkød og være for hård ved din mund. Det kan også være en idé med en mindre tandbørste med bløde hår, som er blidere. En specialtandpasta målrettet følsomme tænder er også et mulig del af en en mere skånsom mundplejerutine.
  • Vælg sugerør: Med et sugerør ved hånden til de kolde og varme drikke kan du passe ekstra godt på dine tænder. En iskold smoothie eller juice kan snildt drikkes af et sugerør, og det er en god måde at undgå, at især syrlige væsker kommer i kontakt med dine tænder. På denne måde kan du selv gøre noget for at undgå isninger i tænderne og det ubehag, som følger med.

Hvordan behandles de?

Oplever du isninger i tænderne over længere tid eller voldsomme smerter, så er det vigtigt at tage kontakt til din tandlæge, så problemet kan fikses. Og ikke mindst så du igen kan nyde de drikkevarer, du har lyst til uden at skulle bekymre dig om uventede jag.

Din tandlæge vil sørge for at kortlægge, om dine smerter stammer fra revner i tænderne, dårligt udførte fyldninger eller regulære huller. Hvis dette er tilfældet, så vil tandlægen give dig den rette behandling imod isningerne eksempelvis med fluorlak. Er det meget sjældent, at du oplever isninger, så kan du være heldig, at du kan undgå behandling.

Hvis du er den mindste i tvivl om, hvordan du bør tackle dine oplevelser, så er Tandlægerne NordSmil klar til at vejlede dig.

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig.

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling