Hvorfor får man gule tænder?

Hvorfor får man gule tænder?

Hvad er årsagerne til gule tænder?

Der findes mange årsager til gule og misfarvede tænder. Nogle mennesker har bare fra naturens side mere gule tænder end andre, og med alderen vil tænderne slides og som udgangspunkt blive mørkere og mere gule. 

For mange vil gule tænder dog virke hæmmende og kan have indflydelse på deres selvtillid, så de helt undgår at smile. Gule og misfarvede tænder kan give indtrykket af, at man har en dårlig tandhygiejne og -pleje. Men der er faktisk en lang række faktorer, der har indflydelse på, hvilken farve dine tænder har. 

Alder

Alderen spiller en afgørende rolle, når det kommer til misfarvede og gule tænder. Med tiden slides tænderne mere og mere, hvilket kan være med til at give tænderne et gulligt udseende.

Mundhygiejne

Din mundhygiejne har også en meget stor betydning for, hvordan dine tænder ser ud. Dårlig mundhygiejne er nemlig én af hovedårsagerne til gule og misfarvede tænder, men kan også føre til andre tandproblemer. Derfor er det vigtigt, at du som minimum børster dine tænder to gange dagligt. Ligesom du regelmæssigt bør tage en tur forbi tandlægen for at få tjekket og renset dine tænder.

Ernæring

Din ernæring har en stor indflydelse på dine tænders farve. Hvis du godt kan lide at spise mad og drikke sodavand, læskedrikke m.m. med højt syreindhold, vil dette også påvirke dine tænder.

 

Hvad kan du selv gøre for at undgå gule tænder?

Rygning, alkohol, læskedrikke, te og kaffe er blandt de største syndere, når det kommer til misfarvning af dine tænder. Drikke som kaffe, te og rødvin indeholder garvesyre og påvirker emaljen (den yderste overflade af tænderne) negativt og gør dine tænder gule. Så hvis du vil undgå misfarvning af tænderne, bør du begrænse dit indtag af disse drikke og helt undgå at ryge.

Med alt den mad og de drikke du indtager i løbet af en dag, er det vigtigt at du børster dine tænder meget grundigt. Men det er ikke nok. Du bør også gå regelmæssigt til tandlæge, så du opretholder en god mundhygiejne og dermed forebygger gule tænder. 

Men er “skaden” allerede sket, er der i dag heldigvis meget, vi kan gøre ved dine gule tænder.  

 

Hvordan behandles gule tænder?

Den mest effektive og anvendte løsning er tandblegning, som kan forvandle dine gule tænder til et hvidt tandpastasmil. 

En tandblegning kan laves på en professionel tandlægeklinik, hvor du opnår et flot og effektivt resultat, uden at skade dine tænder. Men der findes også et hav af produkter, hvor du selv kan lave en tandblegning derhjemme. Ofte vil du måske blive fristet til at købe disse produkter på grund af den billige pris. Det er dog langt fra alle produkter, der er sikre, og du risikerer faktisk at ødelægge dine tænder. Hvis du altså vælger selv at gøre det, skal du nøje undersøge, hvilket produkt egner sig bedst og ikke skader dine tænder . 

Den sikreste løsning er selvfølgelig at få lavet tandblegning hos en uddannet tandlæge, så du opnår et godt resultat med produkter, der er sikre og testet af professionelle tandlæger. 

 

Hvordan foregår en tandblegning?  

Hvis du vælger at få lavet en professionel tandblegning hos tandlægen, vil du sikkert også gerne vide mere omkring hele processen for hvidere tændere. 

Ved en konsultation hos vores tandlæger, vil vi derfor først tale om, hvilket resultat du gerne vil opnå med en tandblegning, og hvilke forventninger du har til tandblegningen. Derefter undersøger vi dine tænder for at vurdere, om tænderne er egnet til en tandblegning og laver en farveprøve af tænderne. Når det er gjort, laver vi et aftryk af dine tænder, så du får dine helt egne blegeskinner med hjem. På den måde kan du selv lægge den blegende gelé i skinnen og blege dine tænder. 

Typisk vil du opnå et smukt og effektivt resultat efter at have benyttet blegeskinnen i to uger, uden at dine tænder har taget skade af behandlingen. For at vedligeholde de hvide tænder, kan du genbruge skinnerne et par år efter din første tandblegning. Du kan læse mere om, hvordan vi laver tandblegning her.

 

Hvor længe holder en tandblegning? 

Det kan være meget forskelligt, hvor længe en tandblegning holder. Det afhænger i høj grad af din livsstil og dine spise- og drikkevaner. Men typisk vil resultatet af en tandblegning holde omkring et år. 

 

Hvornår kan man ikke blege tænder?

I nogle tilfælde vil det ikke være muligt at foretage en tandblegning. Dette kan fx skyldes, at emaljen på dine tænder er så slidt, at man ikke kan blege tænderne. Medicin og visse sygdomme kan også have betydning for, hvilken farve dine tænder har. I sådanne tilfælde ligger misfarvningerne dybere i tænderne, hvorfor det ikke er muligt at blege dem. En konsultation hos tandlægen vil dog kunne oplyse dig omkring, hvilke muligheder du har for at få et flot og hvidt smil, der lever op til dine ønsker og forventninger. 

Vil du gerne vide mere om NordSmil? Så besøg vores hjemmeside, hvor du kan læse mere om vores behandlinger og finde den tandlæge, der ligger tættest på dig. 

Ring til os på

For Jylland ring:

For Odense ring:

For Amager ring:

For Viby ring:

Bestil tid til eksisterende kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling

Bliv kontaktet

Udfyld kontaktformularen og bliv kontaktet af din tandlæge Helt uforpligtende

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr. Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Bestil tid til ny kunde

Her har du mulighed for at bestille din førstegangsundersøgelse og akutte behandlinger.

Vælg en afdeling